Kamuda tasarruf paketi açıklandı: Çoklu maaşa ve kamu harcamalarına sınır gelecek, yeni memur alınmayacak

Kamuda tasarruf paketi açıklandı: Çoklu maaşa ve kamu harcamalarına sınır gelecek, yeni memur alınmayacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamu harcamalarının azaltılmasını öngören tasarruf paketini açıkladı ancak tedbirlerle ne kadar tasarruf hedeflendiğini belirtmedi. Önceliğin hayat pahalılığını bir sorun olmaktan çıkartmak olduğunu söyleyen Şimşek, alınan önlemleri sekiz başlıkta topladı. Bu kapsamda mal ve hizmet alımı ile yatırım ödeneklerinden kesinti yapılmasının yanı sıra personel alımına da sınırlama getirilecek. Pakette, çoklu maaş alan kamu çalışanları da var.

Kamuda tasarruf ve verimlilik paketi açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda yapılan harcamaların azaltılmasını öngören tasarruf paketinin ayrıntılarını paylaştı. 

Yılmaz ve Şimşek, söz konusu tedbirlerle ne büyüklükte bir tasarruf hedeflendiğine ve sayısal tahminlerine ilişkin bilgi vermedi.

enel çerçeveyi çizen Cevdet Yılmaz, “Cumhurbaşkanımız kamuda taşıtlar, binalar, haberleşme giderleri, cari harcamalar, hizmet içi eğitim, yurt dışı seyahat, kamu istihdamı gibi alanlarda tasarruf kültürünü güçlendirileceğini belirtmişlerdir. Yapılacak idari düzenlemelerden hiçbir kurumumuz istisna değildir. Genelgede düşünülen tek istisna, konumu gereği Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir” diye konuştu. 

Tedbir paketini farklı kılan üç husus

Pakette yer alan tedbirleri açıklayan Mehmet Şimşek, en önemli önceliğin hayat pahalılığını bir sorun olmaktan çıkarmak olduğunu vurguladı. Şimşek “AK Parti hükümetlerinin en önemli özelliklerinden biri mali disiplindir. 20 yıllık performansa baktığınız zaman mali disiplinin AK Parti’nin önemli özelliği olduğu ortaya çıkacaktır” derken, söz konusu tedbirlerin son tasarruf paketi olmayacağını söyledi.

Şimşek, bugünkü tedbir setinin geçmişteki uygulamalardan farklı olduğu üç noktayı “Birincisi Orta Vadeli Program’a uygun olarak kamuda verimliliği artırarak tasarrufu amaçlıyoruz. İkinci olarak, çok güçlü izleme, denetleme, raporlama ve yaptırım modelini hayata geçiriyoruz. Son olarak tedbirler tüm kamuyu kapsayacak şekilde uygulanacaktır. Merkezi, mahalli, kamu iktisadi teşebbüsleri, döner sermayeler, fonlar, bütün kamu bu tedbir paketinin kapsamındadır” diye anlattı.

Temel eksen kamuda tasarruf, bütçe harcamalarında disiplin, kamu yatırımlarında verimlilik

Şimşek, harcama tedbirlerinin üç temel eksenini “Kamuda tasarruf, bütçe harcamalarında disiplin, kamu yatırımlarında verimlilik” diye açıkladı. Sekiz öncelikli alana yoğunlaştıklarını belirten Şimşek, şöyle devam etti:

“İlk başlığımız kamuda taşıtlar konusudur. Taşıt alanında kamu filo yönetim sisteminde taşıt sayısı ve kullanım standartlarını belirledik. Bu sistem taşıt edinim, kullanım ve tasfiye süreçlerini bütüncül anlayışla sağlayacak. Plaka bazlı olarak taşıtlarla ilgili süreci takip edeceğiz. Yaşı, kilometresi ve kullanımını izleyeceğiz. Sisteme veri girişi başladı. Bu sistemle hedefimiz, ilerleyen aşamada taşıtların ortak havuzda toplanarak kurumlar arası kullanıma zemin hazırlanmasıdır.”

Üç yıl süreyle yeni araç yok, yabancı menşeli araç kullanımı sona eriyor

Yeni araç satın alma ve kiralamayı üç yıl süreyle durdurduklarını açıklayan Şimşek, “Mevcut taşıt kiralama sözleşmeleri izin alınmadan yenilenmeyecek. Bütçe dışı kaynaklardan taşıt kullanımını da çok sıkı kural ve izne tabi tutuyoruz. Yabancı menşeli araç kullanımını sonlandırıyoruz. Mevcutların sözleşmelerinin sona ermesi gerekecek” diye konuştu.

Şimşek, savunma ve güvenlik hariç kamuda personel servis hizmetini de sözleşme bitiminde sonlandırmayı hedeflediklerini söyledi.

Yeni bina alımı ve yapımına üç yıl ara

“Yeni bina alımı ve yapımını üç yıl süreyle durduruyoruz” diyen Şimşek, yeni bina kiralanmasına izin vermeyeklerini ve mevcut kiralamaları sonlandıracaklarını söyledi. Şimşek, doğal afet ve güvenlikle ilgili olanlar hariç, yeni lojman ve sosyal tesis alımı, yapımı ve kiralanmasını süresiz olarak kaldırdıklarını belirterek, lojman kiralarını ve sosyal tesis ücretlerini de rayiç bedelleri dikkate alarak gözden geçireceklerini açıkladı.

Yalnızca emekli olanlar kadar yeni personel istihdamı

Kamuda tasarrufların istihdam ayağında Şimşek, üç yıl boyunca emekli olanlar kadar yeni personel istihdamı sağlayacakların duyurdu. Şimşek “Açıktan atama izinleri bütçe kanununda belirlenecek. Destek personel sayısını belli bir program dahilinde azaltmayı hedefliyoruz” dedi.

Çift maaşa sınırlama

Şimşek, kamu çalışanlarının aldığı yönetim kurulu ücretlerine de sınırlama getirdiklerini açıkladı:

“Mevcut mevzuata göre kamuda çalışanlar sadece bir yerden yönetim kurulu ücreti alabiliyor, burada bir değişikliğe gitmiyoruz. Yapılacak düzenleme ile yönetim kurulu ücretlerine üst sınır getireceğiz. Bütün bu hususlar yasal düzenleme gerektiriyor, Meclis’in takdirinde olan hususlardır.”

Kamuda yeni kurum kurulmayacak

İdari yapılanmada etkinliği esas alan çalışmalar kapsamında Şimşek, kamuda yeni kurumlar kurulmasının önüne geçileceğini ve mükerrer yapılanmaları önleyeceklerini belirtti. Şimşek bu kapsamda, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın birçok ilde ayrı faaliyet gösteren defterdarlık ve vergi dairelerinin birleştirileceğini söyledi.

Otellerde “hizmet içi eğitim” yapılamayacak

Şimşek, “Hizmet içi eğitimler kamu tesislerinde yapılacak, otellerde yapılmayacak. Yurtdışı geçici görev harcamalarını sınırlandırıyoruz. Buna yönelik harcamalar başlangıç ödeneğini aşmayacak, bu kaleme başka ödeneklerden aktarım yapılamayacak” diye konuştu.

Enerji ve atık yönetimi önemli bir alan. Enerjide dışa bağımlılığa dikkat çekerek enerji ve atık yönetiminde de tasarrufa gidileceğini söyleyen Şimşek, haberleşme ve iletişim giderlerinde tasarrufun dijitalleşme yoluyla sağlanacağını belirtti.

Temsil ve tanıtma ödeneklerinde yüzde 25 kesinti, gezi ve kokteyllere kısıtlama

Şimşek, diğer cari harcamalarda olarak ise “İlk olarak 2024 yılı temsil ve tanıtma ödeneklerinde yüzde 25 kesinti yapıyoruz. Devam eden yıllarda kesintili ödeneği baz alacağız. Uluslararası bayramlar hariç gezi ve kokteyl düzenlenemeyecek” diye konuştu.

Kamu kurumlarının ajanda, takvim, plaket, eşantiyon türü hediyeler verilmesinin yasaklandığını duyuran Şimşek “Zorunlu haller hariç mobilya, ofis donanımı gibi demirbaş alımlarını üç yıl süreyle durduruyoruz. Makine ve teçhizatlar ekonomik ömrünü tamamlamadan elden çıkarılamayacak. Kamu alımlarını Devlet Malzeme Ofisi yapacak” dedi.

Bakanlıklara ilave ödenek yok

Şimşek, tasarrufların yanı sıra bütçede harcama disiplininin de önemini vurgulayarak “Bu sene için deprem ve zorunlu harcamalar hariç mal ve hizmet alım ödeneklerinde yüzde 10, yatırım ödeneklerinde yüzde 15 kesintiye gidiyoruz. Tek seferlik gelirlere dayalı kalıcı harcama yatırımı yapılamayacak. Bu sene hiçbir bakanlık ödeneklerini bu çerçevede aşamayacak. Biz kendilerine ilave ödenek vermeyeceğiz” diye devam etti.

Kamu yatırım planına yeni proje alınmayacak

2024 yılında bütçedeki bütün harcama alanlarını gözden geçireceklerini ve verimsiz olanları sonlandıracaklarını açıklayan Şimşek, şöyle konuştu:

“Kamu yatırımlarında da önceliklendirmeye gidiyoruz. Yatırım ödeneklerindeki yüzde 15’lik kesintiyi öncelikli alanlara kanalize edeceğiz. Fiziki ilerlemesi yüzde 75’e ulaşan yatırım projelerini, Kahramanmaraş ve Hatay depremi sonrası planlanan projeleri, gıda arzını artıran projeleri, yeşil ve dijital dönüşüm ile OSB liman-demiryolu bağlantı projelerini önceliklendireceğiz. Tasarruf sadece kesinti demek değildir, var olan kaynakların verimli ve etkin bir şekilde ülkemizin uzun vadeli menfaatine uygun olarak kanalize edilmesidir. Zorunlu haller dışında kamu yatırım planına yeni proje almayacağız.”

Yorumlar

img
Site Logo

Türkiye Araştırma ve Geliştirme Vakfının öncülüğün' de kurulan ve bugün haberden videoya, eğlenceden eğitime farklı içeriklerle kullanıcılarının taleplerini karşılamaya çalışan Vakıf Haber’in 30’un üzerinde içerik servisi bulunuyor.

İletişim Bilgileri

Eyüpsultan Mah.Yadigar Sk. Otomer Galericiler Sitesi No:51 Sancaktepe İstanbul / TÜRKİYE

targevvakfi@gmail.com 212 402 2525