Türkiye UNESCO listesinde 16’ncı sıraya yükseldi

Türkiye UNESCO listesinde 16’ncı sıraya yükseldi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) 76'ncı kuruluş gününe ilişkin açıklamalarda bulunan restorasyon uzmanı mimar Eren Okar, örgütün kıymetli bir iş yaptığına dikkat çekerek, Arslantepe Höyüğü'nün listeye dahil edilmesiyle 19 tane alanımız miras listesine girdi. En çok doğal ve kültürel mirasa sahip 20 ülke içerisinde 16'ncı sıraya yükseldik. Bu 20 ülke dünya genelindeki doğal ve kültürel mirasın yüzde 52'sine sahip" dedi.

 

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 16 Kasım 1945 yılında Londra’da kuruldu. Türkiye UNESCO sözleşmesini 1946 yılında imzaladı. UNESCO Türkiye Millî Komisyonu ise 25 Ağustos 1949 yılında faaliyete geçti.

yrıca bu listeye önerilmesi öngörülen ancak henüz adaylık süreçleri tamamlanmayan miraslardan oluşan Geçici Liste bulunuyor. Geçici liste üye devletler için ulusal bir envanter niteliğinde olup, asıl listeye başvurulacak olan alanlar bu listeden seçilerek belirleniyor. UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesinde 179 taraf devletin bin 720 mirası yer alıyor. Türkiye’nin Geçici Listede ilki 1994 yılında sunulan ve son olarak 2021 yılında güncellenen şekliyle 77 kültürel, 4 karma ve 3 doğal olmak üzere toplam 84 mirası bulunuyor.

Yorumlar

img
Site Logo

Türkiye Araştırma ve Geliştirme Vakfının öncülüğün' de kurulan ve bugün haberden videoya, eğlenceden eğitime farklı içeriklerle kullanıcılarının taleplerini karşılamaya çalışan Vakıf Haber’in 30’un üzerinde içerik servisi bulunuyor.

İletişim Bilgileri

Eyüpsultan Mah.Yadigar Sk. Otomer Galericiler Sitesi No:51 Sancaktepe İstanbul / TÜRKİYE

targevvakfi@gmail.com 212 402 2525